creatina efecte

Ce Efecte Are Creatina? Poate Avea Efecte Secundare?

Creatina este cunoscuta ca fiind cel mai bun supliment pentru performanta sportiva disponibil pe piata.

Desigur, in afara beneficiilor continute, multe persoane evita creatina crezand ca le va afecta sanatatea. Gurile rele spun ca de la creatina te poti ingrasa sau ca ar cauza crampe si probleme la rinichi.

Asadar, este creatina buna pentru organism? Are efecte benefice? Ce efecte secundare are? Daca vrei sa afli efectele reale ale creatinei, citeste continuarea articolului.

Ce efecte secundare are creatina?

Indiferent ca te vei informa pe diferite site-uri sau vei citi despre creatina pe forumuri, cateva dintre urmatoarele efecte secundare iti vor ”sari imediat in ochi”:

  • Afecteaza rinichii
  • Afecteaza ficatul
  • Creaza pietre la rinichi
  • Balonare
  • Deshidratare
  • Crestere in greutate
  • Probleme digestive

De asemenea, multe persoane au afirmat eronat despre creatina ca este un steroid anabolizant si ca nu este recomandat femeilor si tinerelor, ci doar atletilor profesionisti. Indiferent de efectele negative, un studiu efectuat de Societatea Internationala de Nutritie a Sportului a declarat creatina ca fiind extrem de sigura, numind-o chiar ”cel mai plin de beneficii supliment pentru sport”.

Studiul a examinat 52 analize ale participantilor care au luat timp de 21 luni suplimente cu creatina. Acesta nu a aratat nici un efect advers al creatinei.  Creatina a fost utilizata si pentru tratarea diferitelor boli si probleme de sanitate precum diabet, deficiente neuromusculare.

Ce efecte are asupra corpului tau?

Creatina se regaseste in intreg corpul nostru, 95% fiind depozitata in muschi. Se obtine din carne si peste si poate fi produsa si natural de catre corpul nostru prin amino-acizi. Insa, dieta noastra si nivelul natural al creatinei nu cresc masa musculara. De exemplu, in timpul unui antrenament intens, creatina stocata in muschi poate creste nivelul de anduranta in timpul efortului.

Cauzeaza deshidratare sau crampe?

Creatina modifica continutul de apa stocat in organism, adaugand mai multa apa in celulele muschilor. Acest fapt se afla si in spatele mitului conform caruia creatina cauzeaza deshidratare. Un studiu care s-a adresat atletilor care luau creatina, a durat 3 ani si a aratat ca deshidratarea, crampele si leziunile la muschi s-au rarit in cazul acestora. Un alt lucru interesant a fost faptul ca acestia au pierdut mai putine antrenamente din cauza leziunilor.

Un alt studiu s-a axat doar pe demontarea mitului conform caruia creatina duce la deshidratarea corpului. Acest studiu s-a efectuat in conditii de exercitiu interns, la o temperatura de 37°C. Timp de 35 minute, in timpul unei sedinte de ciclism, creatina nu a cauzat nici un efect secundar participantilor. Analizele de sange au confirmat ca nu s-au inregistrat schimbari la nivelul electrolitilor, cei care detin un rol important in campele musculare.

Cel mai decisiv studiu a fost facut asupra persoanelor supuse la hemodializa, un tratament medical care poate cauza crampe musculare. Cercetatorii au observat cum creatina a redus cazurile de crampe musculare cu 60%.

Conform celui mai recent studiu, creatina nu cauzeaza deshidratare sau crampe musculare, din contra, poate proteja impotriva acestora.

Totusi, recomandarea noastra este sa ai grija sa te hidratezi corespunzator in fiecare zi! Corpul are nevoie de lichide pentru a putea functiona corespunzator.

Creatina ingrasa?

Aceasta este o intrebare destul de ”populara” pe orice forum unde vei cauta ”efecte adverse creatina” sau ”efecte secundare creatina”. Dupa o saptamana in care vei introduce in dieta ta creatina, 20 grame/zi, vei putea creste in greutate cu 1-3 kg din cauza depunerii apei in muschi.

Insa, pe termen lung, studiile au aratat ca greutatea ar putea creste in continuare datorita creatinei. In orice caz, cresterea in greutate este cauzata doar de cresterea masei musculare, nu a grasimii in corp! Acest fapt, pentru majoritatea atletilor este benefic crescand performanta sportiva. Deoarece este unul dintre cele mai importante motive pentru care oamenii continua sa ia suplimente cu creatina, nu ar trebui sa fie considerat un ”efect secundar negativ”.

Cresterea masei musculare poate avea beneficii nu doar in cazul atletilor sau sportivilor de performanta, ci si in cazul altor persoane adulte, care sufera de obezitate, de exemplu.

Creatina afecteaza rinichii si ficatul?

Printre efectele creatinei se numara si cresterea nivelului de creatinina in sange. Creatinina este de obicei masurata pentru a diagnostica problemele de rinichi si ficat. Insa, desi creatina creste nivelul de creatinina, nu inseamna ca este periculoasa pentru ficat si rinichi.

In niciun studiu efectuat nu s-a descoperit vreo dovada care sa arate efectele negative ale creatinei asupra vreunui organ. Un studiu efectuat pe termen lung de catre studentii atleti nu a aratat nici un efect secundar asupra ficatului sau rinichilor. Alte studii au observat analizele de urina care nu au aratat diferente dupa dieta cu creatina.

Cel mai lung studiu efectuat, a durat 4 ani, si a concluzionat ceea ce deja ne era clar in ceea ce priveste efectele negative ale creatinei si anume, ca acestea nu exista!

Insa, este recomandat sa luati cu precautie suplimente cu creatina daca ati avut probleme cu ficatul sau rinichii.

Creatina cauzeaza probleme digestive?

Ca orice alte suplimente sau medicamente, supradoza poate cauza probleme grave. Printre probleme se numara si cele digestive. O cercetare efectuata pe persoane carora li s-a administrat o doza de 5 grame de creatina, nu a cauzat probleme digestive. Insa, o doza de 10 grame a crescut riscul la diaree cu 37%.

Astfel ca doza recomandata este de 3-5 grame.

Afecteaza creatina potenta?

Efectele secundare ale creatinei asupra potentei nu sunt bine documentate in literatura stiințifica. Exista putine dovezi ca ar avea un impact negativ direct asupra funcției sexuale sau a libidoului.

Asadar, daca aceasta este temerea ta, poti incepe sa consumi fara grija creatina, sau un supliment care are si creatina in compozitia sa.

In cazul in care observi schimbări neobișnuite după inceperea suplimentarii cu creatina, poti consulta un medic specialist.

Alte efecte secundare posibile:

Multe persoane au afirmat despre creatina ca ar putea crea presiune musculara dupa doua ore de antrenament. Insa, adevaratul motiv al presiunii musculare a fost caldura si deshidratarea in urma exercitiilor, nu creatina.

Un alt mit despre creatina sustine ca aceasta ar creste riscul de rabdomioliza, cunoscuta ca fiind extrem de pericoloasa pentru muschi, aceasta lasand proteinele sa migreze in sange. Insa, nu exista nici un fel de dovada in acest sens!

Microhidrinaza - Microhydrinase

Un alt mit despre creatina sustine ca aceasta ar fi benefica doar pentru atleti, nu pentru alti adulti, femei sau copiii. Insa, nici in acest caz nu exista dovezi care sa ateste ca aceasta nu ar fi benefica si pentru celealte categorii. De asemenea, creatina a fost administrata copiilor pentru disfunctii neuromusculare. Studii efectuate pe mai bine de 3 ani nu au aratat efecte negative asupra copiior.

In concluzie, creatina a fost utilizata pentru mai bine de un secol si peste 500 studii arata beneficiile acesteia. De asemenea, este dovedit faptul ca are nenumarate beneficii pentru muschi si creste performanta, poate imbunatati rezultatele analizelor si este folosita pentru a trata anumite boli.

La Produse Provita am inclus creatina in compozitia produsului Microhidrinaza.

Rezultatul: cel mai puternic si eficient produs pentru protectia si refacerea sanatatii celulelor! Este perfect si pentru intarirea imunitatii.

Descopera toate beneficiile acestui produs precum si pretul la care-l poti achizitiona!

APELATI-NE PT. COMANDA RAPIDA