colesterol

Totul Despre Colesterol: Ce este Si Cum Il Mentii In Limite

Nivelul colesterolului din corpul tau este un indicator important al sanatatii tale generale. El joaca un rol important in aparitia afectiunilor cardiovasculare (cardiopatie, infarct, boli cardiovasculare periferice).

Este demonstrat faptul ca un nivel ridicat al colesterolului poate duce la diabet sau tensiune arteriala crescuta. Pentru a preveni declansarea unor astfel de afectiuni, este important sa stii totul despre colesterol.

Citeste in continuare articolul pentru a afla ce este colesterolul, cum ne poate afecta sanatatea generala si cum anume il putem tine sub control.

Ce este colesterolul?

Pentru a intelege in detaliu de ce colesterolul marit poate fi nociv, trebuie sa intelegem ce este colesterolul. El este o substanta pe baza de ulei si nu poate fi amestecat cu sangele.

Precum grasimea, acesta este important pentru corp doarece ajuta la producerea hormonilor, vitaminei D si a substantelor care sustin digestia. Totusi, corpul uman poate produce intreaga cantitate de colesterol de care are nevoie. Altfel spus, corpul uman nu are nevoie de o alta cantitate suplimentara.

Colesterolul nu se poate dizolva in sange si trebuie sa ajunga in intreg organismul. Transportarea acestuia in corp este realizata cu ajutorul lipoproteinelor. Lipoproteinele sunt de fapt: grasimi, lipide sau proteine, de aici si numele acestora.

Exista 2 tipuri de lipoproteine care pot transporta colesterolul: LDL si HDL.

Care este diferenta dintre colesterolul LDL si colesterolul HDL?

Este important sa stii diferenta dintre cele doua tipuri de colesterol, deoarece LDL este considerat ’’colesterolul rau’’, in tip ce HDL este considerat ’’colesterolul bun’’. Cele doua pot participa in organism in mod diferit. 

Colesterolul LDL

Colesterolul LDL este numit si ’’colesterol rau’’, fiindca contribuie la formarea depunerilor in artere. Aceste depuneri scad flexibilitatea arterelor, ducand la ateroscleroza, o afectiune grava. Daca se formeaza un cheag si blocheaza arterele, riscul de atac de inima sau infarct este foarte ridicat.

Depunerile de colesterol LDL pot cauza si afectiuni la arterele periferice, o afectiune care se caracterizeaza prin depuneri de placa periculoase care duc la reducerea arterelor. Acest fapt scade circulatia sangelui in picioare.

Un nivel al colesterolului LDL de 190, sau mai mare, este considerat extrem de ridicat. Cu cat nivelul acestuia este mai mare, cu atat creste si riscul afectiunilor la inima.

Atunci cand nivelul lui este mare, medicul recomanda schimbarea modului de viata si o dieta speciala pentru reducerea lui.

Colesterolul HDL

Colesterolul HDL este numit ’’colesterol bun’’, deoarece ajuta la eliminarea colesterolului rau din artere. Cercetarile efectuate considera ca functiile HDL sunt de conducere a LDL din artere catre ficat, acolo unde poate fi distrus si eliminat din corp.

O patrime din colesterol este eliminata de HDL. In plus, un nivel corect al HDL poate preveni atacurile de inima si infarctul. Insa, nivelul scazut de HDL poate produce, la randul lui, risc de atac de inima.

In cazul HDL, un nivel mai ridicat inseamna si un risc mai mic de aparitie a unei afectiuni. Un mod de viata sanatos, in care sa se regaseasca o dieta corecta si miscare, poate creste nivelul HDL din organism.

Ce influenteza nivelul colesterolului?

Nivelul colesterolului este influentat de multi factori. Cativa dintre cei mai importanti sunt:

Alimentatia

O dieta bogata in grasimi poate creste nivelul colesterolului. Mancarea bogata in grasimi saturate si colesterol este cea care provine de la alimentele de origine animala, precum: carnea, laptele, ouale, untul sau branza.

Greutatea

Greutatea este un alt factor care influenteaza nivelul acestuia. Persoanele supraponderale sunt predispuse la un nivel al trigliceridelor ridicat si un nivel al HDL mai scazut.

Miscarea

    Activitatea pe care o faci in fiecare zi poate scadea nivelul colesterolului rau si il poate creste pe cel bun.

    Genul si varsta

      Dupa varsta de 20 ani, colesterolul incepe sa creasca in mod natural. La barbati, nivelul lui se stabilizeaza dupa varsta de 50 ani. In cazul femeilor, acesta ramane relativ scazut pana la menopauza, atunci cand creste la acelasi nivel cu cel al barbatilor.

      Anumite afectiuni

        Anumite afectiuni pot creste si nivelul colesterolului. Aceste afectiuni pot fi: cele la plamani, hipotiroidie si unele afectiuni ale ficatului.

        Factorul genetic

          Un colesterol marit este asociat si factorului genetic. Daca in familia ta rudele apropiate au fost predispuse sau chiar au suferit de un nivel al colesterolului crescut, cel mai probabil aceasta afectiune s-a transmis si la tine.

          De asemenea, fumatul si anumite medicamente pot contribui la un nivel crescut al colesterolului.

          Cum poti mentine nivelul colesterolului in limite normale?

          Modul de viata poate influenta in mod pozitiv sau negativ nivelul colesterolului. Un mod de viata sanatos te poate tine departe de medic si de un tratament medicamentos. Insa exista mai multe moduri prin care il poti mentine in limite normale:

          O dieta sanatoasa

            Chiar daca ai mancat nesanatos toata viata, nu este tarziu sa iti schimbi dieta zilnica si sa imbunatatesti nivelul colesterolului din organism. Un prim pont ar fi introducerea in dieta ta a grasimilor sanatoase, care se gasesc in lactatele sarace in grasimi si in carnea slaba. De asemenea, incearca sa eviti grasimile care se gasesc in prajituri, biscuiti, biscuiti sarati etc.

            Creste aportul de Omega 3

            Grasimile din Omega 3 nu afecteaza LDL, insa pot creste nivelul lipoproteinelor. Alimentele precum: pestele si alunele sunt bogate in Omega 3.

            Creste aportul de fibre

            Dintre cele 2 tipuri de fibre, solubile si insolubile, primele pot reduce nivelul colesterolului rau. Poti creste aportul de fibre solubile introducand in alimentatia ta: fructe, legume, ovaz, linte, fasole.

            Fa miscare

            Miscarea poate imbunatati nivelul colesterolului din organism. Incearca sa faci in fiecare zi 30 minute de miscare.

            Suplimente alimentare

              Daca timpul nu iti permite sa faci suficienta miscare, daca jobul tau presupune sa petreci multe ore la birou, suplimentele alimentare vin in ajutorul tau.

              Cele speciale pentru mentinerea unui nivel al colesterolului normal contin substante active precum Monacolin K, o substanta naturala care si-a demonstrat eficienta in scaderea nivelului colesterolului.

              cholestatin 2

              Ce supliment alimentar este potrivit?

              Vei gasi suplimente pentru mentinerea colesterolului in magazinele naturiste, insa pe care sa il alegi? Care este cel mai bun si de ce?

              Cholestatin de la Konig Laboratorium, de exemplu, este un supliment natural care are caracter terapeutic pentru controlul colesterolului.

              Avand in compozitie extrat de orez rosu si Monacolin K, 2 substante eficiente in combaterea unui colesterol crescut, Cholestantin este recomandat atat pentru mentinerea unui nivel normal al colesterolului, dar, si pentru cazurile de hipercolesteromie avansata.

              In acest caz, Cholestatin este recomandat sa se administreze in 2 capsule/zi. Rezultate se vad in 4-8 saptamani dupa inceperea tratamentului si administrarea zilnica.

              Ce pret are Cholestatin si de unde il pot achizitiona?

              Cholestatin are un pretul accesibil si poate fi gasit sub forma de flacon cu 30 capsule, pe site-ul produseprovita.ro.

              Un nivel al colesterolului ridicat poate avea un impact negativ asupra sanatatii tale. Este foarte important sa il mentii in limite normale. Comanda acum Cholestatin de pe produseprovita.ro

              APELATI-NE PT. COMANDA RAPIDA